Topp tio i Sellin Ruegen Östersjön

... närmare horisonten

och ytterligare tio orsaker för att besöka östersjöbadorten Sellin


1 Ön Rügens längsta havsbrygga

Målmedvetet leder Sellins Wilhelmstrasse upp till Östersjöns höga strand. Strålande öppnar sig utsikten mot havet – med havsbryggan kommer man ytterligare 394 meter ut i havet. Det första ”drömslottet” vid havet byggdes redan 1906. Sedan 1998 är havsbryggan åter en symbol för ön Rügen – genom den är man i Sellin helt enkelt ”närmare horisonten”.

Sellin Seebrücke

2 Vacker badortsarkitekturstil på Wilhelmstrasse

Som pärlor radar de restaurerade pensionaten, hotellen och villorna utmed Wilhelmstrasse upp sig bredvid varandra i härligaste badortsarkitekturstil. Strax efter återföreningen ställdes de eleganta husen under kulturminnesvård. De utgör en av de vackraste, sammanhörande enheterna i den lekfulla, historiska byggnadsstilen på Rügen. Här återfinns vackra kvarter och ädla bostäder i alla prislägen, därtill kaféer, restauranger med internationella erbjudanden och boutiquer.

Sellin  Wilhelmstrasse

3 Östersjösemester på nästan två kilometer strand

Den som går nedför trappstegen på ”Himlastegen” till havsbryggan eller använder hissen, befinner sig direkt på Nordstranden. Nedanför Höga stranden njuter man av morgonsolen i en strandkorg och närheten till Wilhelmstrasse och dess erbjudanden. Direkt i anslutning börjar Sydstranden – här händer det alltid något på sommaren. Badvatten och strand utmärks regelbundet med kvalitetsmärkningen den ”Blå flaggan”. I tre vakttorn på den 1,6 kilometer långa stranden är DLRG:s medhjälpare i tjänst.

4 Aktiv på östersjöbadorten och i Selliner Hügelland

Selliner Hügelland lockar varje dag med ett nytt utflyktsmål. Mellan höjderna av upp till 30 meter finns dolda fiskebyar, förtrollade cykelvägar längs gamla alléer och paradisiska rastplatser med utsikt över strandsjölandskapet. På ”Having” och Selliner See kan man segla, surfa eller fiska. Sprutande vattenvärldar lockar till fritidsbadet och på vintern tar alla en sväng på isbanan.

Sellin  Wilhelmstrasse

5 Wellness, rekreation och öppen badkur

Sellin är en godkänd kurort och kan uppsökas för en öppen badkur. Östersjöbadet ligger direkt vid havet och förfogar därför över de naturliga läkemedlen luft och vatten med särskilt välgörande kraft. Den rena syremättade havsluften befriar andningsvägarna, östersjövattnet innehåller otaliga vitaliserande mineralämnen. Behandlingar med Rügens helande krita och talrika rörelseerbjudanden som hathayoga eller pilates erbjuds av fackligt erfarna specialister. Flera wellnesshotell med hög kvalitetsstandard har etablerat sig här.

6 Semesternöje och äventyr

Biologer, landskapsekologer, idrottstränare och tävlingserfarna idrottare från ”Discover Rügen” utvecklar fritidsnöjen och semesterevenemang på stranden och i landskapet omkring Sellin. Semestergäster kan delta i vandringar och naturupplevelser, boka sporterbjudanden och rörelsekurser, barn besöka talrika fester och lärorika aktiviteter. I egenskap av frivillig ”semesterranger” fyller de den viktiga uppgiften att skydda och iaktta djur och växter i biosfärreservatet Sydöstra Rügen.

7 Med dykgondolen in i havets värld

”Dykgondolen” har lagt till direkt vid havsbryggan. Med denna världsnyhet dyker upp till 24 besökare torrskodda ned i Östersjöns djup. Därvid får de informationer om Östersjöns livsrum. Allt efter sikt och årstid kan man iaktta musslor, maneter, räkor, små grönalger och ibland fiskar utanför fönstren. Under dykning befinner sig besökarrummets däck 4 meter under vattenytan och därmed ungefär en meter över havsbottnen. Hela tiden råder samma tryck som vid ytan; sjösjuka är utesluten. Naturskyddspartner till projektet ”dykgondolen” är World Wide Fund for Nature (WWF).

8 Kulturupplevelse vid östersjöstranden

Ön Rügens enda bärnstensmuseum befinner sig i Sellin, varje år uppträder unga uppväxande talanger på havsbryggan under festspelen i Mecklenburg-Vorpommern och i brandkårens tidigare redskapsskjul presenteras samtida konst från Tyskland och Skandinavien. Stolpkvarnen i Altensien och sjöfararhuset vid Selliner See förmedlar regionens fiskares/bönders historia. Även andra kulturella sevärdheter, som t.ex. jaktslottet Granitz, är värda ett besök. Inte heller är det långt till halvön Mönchgut med dess museer.

9 Fira och festa

Innevånarna i Sellin firar gärna med sina gäster. Under hela året äger det rum baler, festivaler och strandpartyn, som då och då kröns av ett fyrverkeri. Nyårsfyrverkeriet och partyt på havsbryggan är lika omtyckta av lokalbefolkningen som av semestergästerna. Fester på den 550 m² stora isbanan i Seepark Sellin under vintern är eldiga evenemang för hela familjen.

10 Vår, sommar, höst och vinter

Östersjöbadorten Sellin är under alla årstider en upplevelse för alla sinnen. Det avspända lugn, som råder här, förtrollar varje gäst på nytt om och om igen. Under våren och hösten utvecklar Selliner Hügelland sin magi med sällsynta växter, ljus, som strilar genom gamla alléträd och soliga vägar genom gröna strandsjöängar. Här är det lugnare än på andra östersjöbadorter och ändå väntar utmärkta och premierade hotell på Wilhelmstrasse, vid Höga stranden och strandsjöarna på sina gäster.

Sellin  Wilhelmstrasse