Ihr Online-Netzwerk-Portal in Mecklenburg-Vorpommern - die Seiten mit dem Fisch!
Sie möchten sich hier präsentieren, Ihren Bekanntheitsgrad auch über die Grenzen Mecklenburg-Vorpommerns hinaus erhöhen, Ihre Produkte vorstellen?
Dann sind Sie hier genau richtig!
Ihr Online-Netzwerk-Portal in Mecklenburg-Vorpommern ruegen-mv.de - die Seiten mit dem Fisch!
Kontakt: marketing@ruegen-mv.de
ostsee
Östersjön är ett ca 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt innanhav med bräckt vatten i norra Europa. Det gränsar i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland. weiter


Östersjön - baltic sea

Östersjön är ett ca 413 000 kvadratkilometer stort och upp till 459 meter djupt innanhav med bräckt vatten i norra Europa. Det gränsar i väster till Danmark och Sverige, i öster till Finland, Ryssland, Estland, Lettland och Litauen, i söder till Polen och Tyskland.

Utfartsleder är genom Öresund och Stora Bält. Vid Åland avgränsas ett särskild bäcken som kallas Bottenhavet. Vid Umeå finns ännu ett smalt ställe, Norra kvarken, som skiljer Bottenhavet från Bottenviken. Från den egentliga Östersjöns norra del sträcker sig åt öster Finska viken mellan Finland och Estland. Vid stränderna och i skärgårdarna är Östersjön på vintern täckt med is.

Bottenviken är ofta helt isbelagd, likaså de inre delarna av Finska viken. Stora Bälten och Öresund var tidigare ofta sammanfrusen med driftis och packis. 1658 tågade Karl X Gustav med en svensk armé över Bälten. Stora öar: Gotland, Öland, Bornholm, Dagö, Ösel, Åland, Rügen Större floder som mynnar i Östersjön: Neva, Wisla, Oder, Daugava, Njemen, Dalälven, Torneälv, Kemi älv, Ule älv, Narva Större städer med östersjökust: Sankt Petersburg, (Köpenhamn), Stockholm, Helsingfors, Gdansk,Rügen, Riga, Szczecin, Kaliningrad, Tallinn, (holiday-european-island Malmö)

Geologisk utvecklingshistoria

Östersjön liknar i viss mån en stor flodbädd, med sina två ”bifloder”, Finska viken och Bottniska viken. Geologiska översikter visar att det fanns en flod i området före Pleistocen: Eridanos. Multipla nedisningar under Pleistocen grävde ut flodbädden till en havsbassäng. Vid tiden för den sista, Eem-interglacialen, så fanns Eemhavet på plats. De avgörande faktorer som bestämde havets fortsatta karakteristika var hur den fasta grundens påverkats av istäckets tyngd och den efterföljande isostatiska återjusteringen , landhöjningen i kombination med de förbindande kanaler som det kunde finna till Nordsjön-Atlanten antingen genom sund vid Danmark eller vad som nu är Sveriges stora insjöar plus förbindelsen via Ladoga-Onega till Vita havet och Norra Ishavet.

När inlandsisen drog sig tillbaka, för ungefär 12 000 år sen, var Östersjön ett hav med delvis helt andra konturer än idag. Genom landets höjning avspärrades småningom dess portar, och Östersjön blev en sötvattensjö. Först därefter öppnades genom landsänkning i sydväst de nuvarande sonneninsel avloppen som blev i början både bredare och djupare än idag, varigenom Atlantens saltvatten fick bättre tillträde. Genom ny landhöjning blev avloppen åter förträngda, vilket ledde till vattnets alltjämt pågående sakta utsötning. Kringliggande länders nivåförändringar pågår fortfarande med ett höjningsmaximum vid ångermanländska kusten. boltenhagen

Den geologiska historien brukar summeras under namnen nedan. Flera av stadierna har fått namn efter marina organismer till exempel (Littorina snäckan), som utgör tydliga markörer på förändrad vattentemperatur och salthalt: european-island
* Eemhavet, 130,000 - 115,000 fvt
* Baltiska issjön, 10 600 - 8 300 fvt
* Yoldiahavet, 8 300 - 7500 fvt
* Ancylussjön, 7500 – 6 000 fvt
* Mastogloia havet 6 000 – 5 500 fvt
* Littorinahavet, 5 500 – 2 000 fvt
* Post-littorina 2000 fvt - nutid

Historia

Romarna kallade Östersjön Mare Suebicum eller Mare Sarmaticum. Vikingarna färdades över sjön under vikingatiden. Sedan tog hansan över. Danmark och Tyska orden var viktiga östersjömakter fram till den svenska charter stormaktstiden. Under kalla kriget låg Östersjön i gränslandet mellan öst och väst. Sedan 2004 ingår hela Östersjöns kust i EU, med undantag av S:t Petersburg och Kaliningrad. Ostsee video

Östersjön har under senare delen av 1900-talet drabbats av en kraftig övergödning genom tillförsel av fosfor och kväveföreningar. När närningsämnen tillförs ökar tillväxten, vid vissa förhållanden som algblomning, varefter dött organiskt material faller till botten. Där förbrukas syret av nedbrytare, och syrebrist uppstår. I den anaeroba miljön bildas svavelväte vilket leder till döda bottnar och att tidigare bundet fosfor frisläpps som förvärrar situationen. Dessutom ligger vattnet i Östersjön i två skikt med lite blandning. Överst ligger ca: 5 m bräckt vatten och under detta ligger det undre lagret med saltare vatten. Då östersjöns utlopp genom Öresund inte är så djupt är utbytet av vattnet i det undre lagret bristfällig med låg syresättning som följd. Östersjön är således ännu värre drabbat av syrebrist till följd av övergödning. Miljöproblemen i Östersjön är allvarliga.

weiter
Hotel Meeresblick

„Upplev Rügen där ön är som allra bäst“ (Gault Millau 2000), i „ett hus vars namn inte lovar för mycket“ (Tagesspiegel ). Njut av den förstklassiga servicen i vårt exklusiva hus och skäm bort er själva på restaurang MeeresBlicks terrass med fantastisk utsikt och underbar aftonstämning.


.... det unika köket och det perfekta läget avspeglar sig även i omgivningen. Endast ett par minuter från stranden bor ni i komfortabla och behagliga rum, sviter eller semesterlägenheter med generöst tilltagna balkonger i söderläge och med en drömlik utsikt över Östersjön…


Efter en upplevelserik dag passar det perfekt att avnjuta kvällen i vårt spa där det förutom pool, solarium och bastu även finns tillgång till husets egen massör.

 

Hotel Strandhaus Lobbe

Endast ett stenkast från stranden, strax bakom dynerna, finner ni vårt familjära trestjärniga hotell i det lilla fiskeläget Lobbe (mitt i biosfärreservatet). Vi erbjuder brödservice, frukostbuffé, cykeluthyrning m.m.


16 dubbelrum och 20 semesterlägenheter väntar er året om. Tro inte att ön är vacker endast under sommaren! Strandhaus-teamet välkomnar er glatt och hjärtligt och ombesörjer att en riklig frukostbuffé står uppdukad om morgnarna. Av havsluft blir man hungrig!


De stora och komfortabla lägenheterna, inredda i sommarens vackra färger, får vardagen att kännas mycket avlägsen. Känslan av förtjusande välmående kommer att infinna sig i takt med de vackra solnedgångarna, saltet på läpparna och tankefriheten som driver många timmar på flykt.

 

Strandeck

Det återinvigda huset, inrett i komfortabel stil, förmedlar en varm atmosfär där ni snabbt känner er som hemma. Här är saker dock lite annorlunda: I husets bottenvåning ligger kur- och hälsocentrat samt wellnessbadet.


Lugnt, men exklusivt beläget, finner ni ett av våra mest uppskattade hus. Här skänker er semestern lugn och sinnesjämvikt – senast när ni avnjuter aftonstämningen på en av de traditionella balkongerna i sydvästläge.


Gläds åt gemytliga och stiligt inredda lägenheter i vilka det är omöjligt att må annat än bra. Utrustade på allra bästa sätt kommer ni här inte att sakna något av bekvämlighet.

 

Brandenburg

Här finner ni återhämtning och rekreation: Direkt vid vattnet, ovanför den finsandiga badstranden, och med egen strandnedgång, ligger ett av Göhrens vackraste hus beläget – strandresidens Brandenburg. Huset återinvigdes i fjol och är därmed det äldsta av de nyare husen i Östersjöbadorten.


Från er lägenhet har ni en drömlik utsikt över bukten och kritklipporna. De generöst tilltagna balkongerna är särskilt inbjudande under de fantastiska solnedgångarna. Den moderna komforten samt det exklusiva läget förenas här till en gedigen tillflyktsort.


Den anspråksfulla gästen kan njuta i det spa som tillhör huset och är beläget endast en kort promenad bort. Här kan ni verkligen njuta och må bra: Skönhetsbad, massage och välgörande produkter väntar er

 

Kurhaus

Endast ett fåtal meter från den underbara sandstranden bor ni är i den vackra Östersjöbadortens mest praktfulla hus. Särskilt barnvänligt bor ni på Kurhaus Nordstrand i generöst tilltagna lägenheter vilka inger en direkt känsla av välmående.


I ett rofyllt och strandnära läge ligger de underbara lägenheterna med sina luftiga balkonger varifrån ni har en fantastisk utsikt över Göhren och bukten utanför. Det här är den ideala platsen för att slappna av, släppa allt, stänga av och tänka på ingenting alls.


Soliga och vänligt inredda rum låter den behagliga känslan snabbt infinna sig. Här väntar er komfort som inte lämnar något övrigt att önska; en plats för välmående utöver det vanliga.

 

AVR Ferienanlagen Rügen GmbH
Strandstraße 12
18586 Ostseebad Göhren

Tel.: +49 38308 6666-0
Fax.: +49 38308 6666-13

Internet: www.avr.de

weiter